Фестивал Фруле

Фестивал Фруле

Поводом Велике Госпојине, славе Општине Пале и Цркве у Палама већ 7 година у Културном центру Пале и на отвореној сцени у Палама одржава се: „ФЕСТИВАЛ ФРУЛЕ“. Учествује чак око 300 извођача изворног стваралаштва, гдје се такмиче најбољи фрулаши и двојничари из РС и Србије уз учешће 10-ак КУД-ова са фолклорним играма и етно-групама из свог краја.
Последњих година фестивал је добио међународни значај због учешћа етно музичара из више балканских земаља: БиХ, Србија, Црна Гора, Бугарска, Румунија, Македонија и Грчка.

На фестивалу се бира најљепша дјевојка у народној ношњи, која добија награду „Најљепше Планинке“. Стручни жири сачињавају професори музике и етно-музичари тако да фестивал фруле у Палама његује изворно свирање на фрули, двојницама, кавалама, гајдама, диплама и пановој фрули. Пошто је ова манифестација проглашена од посебног значаја за РС Фестивал фруле сваке године достојно увеличају умјетници попут „Сање Илића и Балканике“, Боре Дугића са „Абрашевићем“, Добрица Ерић, Теодулија, Биља Крстић и оркестар „Бистрик“ итд.

Фестивал је испунио задате циљеве: спојио народну пјесму, игру, музику и његовање традиције уз окупљања око фруле (кавала, свирале и двојница). Посебно задовољство је значајније учешће младих извођача из Републике Српске и Србије, али и шире учешће такмичара из Федерације БиХ. Првенствени циљ је дати ширину БАЛКАНСКОМ ФЕСТИВАЛУ ФРУЛЕ и пренијети традицију на млађе нараштаје.