Новости

Одржана манифестација “Српчад Србији”

Одржана манифестација “Српчад Србији”

На Палама је вечерас, поводом Дана државности Србије, одржана манифестација “Српчад Србији” у оквиру које су чланови Дјечијег ансамбла Културно-умјетничког друштва “Шумадија” из Младеновца извели игре из Бачке и западне Србије.

Директор Основне школе “Пале” Александар Рајић рекао је новинарима да ће гости из Младеновца боравити на Палама три дана.

“Ријеч је о 30 чланова дјечијег ансамбла из Младеновца који су вечерас представили игре из Србије, а чланови СПКД `Просвјете` Пале, такође, су извели игре и рецитовали пјесме карактеристичне за наш крај. Данас смо организовали шетњу у Сарајево, а сутра их чека цјелодневни излет на Јахорини”, навео је Рајић.

Он је истакао да се манифестација “Српчад Србији” одржава први пут и да се нада да ће постати традиционална.

Члан руководства Културно-умјетничког друштва /КУД/ “Шумадија” из Младеновца Зоран Јоцић нагласио је да је овом друштву велика част што је први пут на Палама, посебно због тога што обиљежавају празник који је значајан за све Србе.

“Чланови фолклорне секције са Пала за мјесец дана биће наши гости и заједно ћемо учествовати на Београдском фестивалу фолклора. То ће бити прилика да проширимо сарадњу и пријатељство”, каже Јоцић.

Предсједник Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Пале Александра Срдановић рекла је да су вечерас наступили најмлађи чланови “Просвјете” из фолклорне и хорске секције.

“Ова сарадња између Пала и Младеновца значиће много за дјецу. Посјетили смо данас Стару православну цркву и Саборну цркву у Сарајеву, као и друге културно-историјске знаменитости. Ако будемо обезбиједили новац, дјеца са Пала требало би на љето или јесен да буду гости малих просвјетара у Хрватској”, додала је Срдановићева.

Чланови КУД-а “Шумадија” из Младеновца допутовали су на Пале јуче и боравиће до 18. фебруара, док ће дјеца са Пала гостовати у Београду и Младеновцу од 15. до 18. марта.

Манифестација “Српчад Србији” одржана је у Културном центру Пале, а организатори су Основна школа Пале и СПКД “Просвјета”.

Подијели

0 comments on “Одржана манифестација “Српчад Србији”

Leave Comment