Народна библиотека Пале

Народна библиотека Пале

Народна библиотека Пале је историјски сљедбеник Народне књижнице и читаонице (НКиЧ) основане 12.01.1921. у једној приватној згради у Палама.

Библиотека се данас налази у згради Дома културе, а 2008. године је имала укупно 27360 књига. Од почетка 2012. године у библиотеку је учлањено око 400 корисника, а тај број се годишње пење до 600 чланова, што је за општину Пале која броји 30.000 становника, мали број. Око 400 учлањених корисника на годишњем нивоу прочита око 20.000 књига.

Чланарина је остала на нивоу прошлогодишње (10 КМ), а за дјецу погинулих бораца са подручја цијеле Републике Српске чланарина је бесплатна као и за студенте који су дјеца погинулих бораца, а који долазе из других општина.

„Од ове школске године, за дјецу првог разреда (2005. и 2006. годиште) чланарина је такође бесплатна. Желимо да повећамо читалачку публику и да отворимо врата библиотеке ђацима.

Оно што би жељели да истакнемо, је да смо покренули издавачку дјелатност, за коју смо добили сагласност од Министарства, а у току је процедура регистрације код суда. Овом приликом позивамо све грађане који пишу и који желе да објаве своја дјела да нас посјете јер ћемо им и ми пружити ту могућност.

Такође молимо наше суграђане који имају старије књиге или фотографије које су везане за простор општине Пале да их донирају нашем завичајном одјељењу.

Наше завичајно одјељење броји око 1200 књига, ту имамо касете и ЦД-ове са садржајем везаним за општину Пале и можемо слободно и са сигурношћу рећи да је наше завичајно одјељење једно од најбољих у Републици Српској“, изјавила је Нада Гајовић директор Народне библиотеке Пале.