Историјат

Зграда Соколског дома у Палама некада, данас зграда Културно-спортског центра Пале

Зграда Културно-спортског центра Пале има изутетно занимљиву и дугу историју. Објекат, гдје је смјештен центар изграђен је 1928. године у спомен жртвама Првог свјетског рата и првобитни назив му је био Дом жртава. Након тога зграда је била дом Соколарима, који су у дворишту организовали и Соколске слетове.

За вријеме Другог свјетског рата испред дома усташе су започеле крвави пир гдје су окупљене Србе одвели у оближње корито Миљацке и убијали. Неки Срби су одвођени у логоре са бодљикавом жицом око руку, одакле се никада нису вратили.

За вријеме комунистичке Југославије, дом је једно вријеме служио у војне сврхе као касарна. Послије другог свјетског рата у Дому је била смјештена војска, па потом Основна школа. Дом је остао напуштен и запуштен од 1962. до 1974. године, када су предузети грађевински радови на његовој адаптацији. Том приликом је добио нови кров, улазни дио и лице зграде добило је други облик, а унутрашњост прилагођена својој намјени. Послије грађевинара у зграду су се уселиле институције које су имале у свом програму организовање културних садржаја за житеље Пала и околине.  Данас, Културни центар Пале ради својим пуним капацитетом и представља главно сједиште свих културно- умјетничких збивања у нашем граду.

Панорама Пала из доба Краљевине Срба Хрвата и Словенаца

Од 1992. до 1999. године у овом објекту је била смјештена Телевизија Републике Српске. Адаптацијом просторија дана 4. септембра 1999. године, објекту је враћена првобитна намјена и Јавна установа за културу креће са организовањем културних дешавања на Палама.

Историјски гледано, овај храм културе скоро све вријеме постојања имао је богате културне садржаје. У њему су оснивана соколска и културно-умјетничка друштва, приказиване позоришне и филмске представе. У једном периоду служио је становништву Пала као школска установа гдје се стицало основно образовање. Постоји и податак да је овдје некада била смјештена стоматолошка ординација гдје је повремено као зубар из Сарајева долазио познати књижевник Исак Самоковлија.

Културни центар Пале је центар културних збивања Сарајевско-романијске регије. У недостатку позоришта, овдје се најчешће одржавају позоришне и луткарске представе прилагођене малој сцени. Редовно се приказују најзначајнија филмска остварења, сусрећу се културно-умјетничка друштва, одржавају ликовне изложбе. Културни центар је покретач и организатор неколико културних манифестација које су одавно прерасле карактер локалног значаја, као што су Конференција беба, Светосавске свечаности, Сретењске свечаности, Мајске духовне свечаности,  Дани Душка Трифуновића, Дјечија Нова година…

У објекту Културног центра Пале смјештени су и Народна библиотека Пале, Јавна установа Кинотека Републике Српске, Културно-умјетничко друштво „Младост“ Пале, Гусларско друштво „Старина Новак“, Студентско позориште Пале.

Када је 2012. године отворена новоизграђена Спортска дворана Пеки, она послује у оквиру Јавне установе која се данас зове Јавна установа за културу и спорт „Културно-спортски центар“ Пале.