Дани Душка Трифуновића

Јавна установа за културу и спорт „Културно – спортски центар“ Пале успјешно, већ шеснаест година заредом, организује и одржава тродневну манифестацију „Дани Душка Трифуновића“,  посвећену чувеном српском књижевнику, писцу и текстописцу Душку Трифуновићу.

Душко Трифуновић је своју прву пјесму написао са двадесет и пет година приликом повратка са служења војног рока. У Сарајево је дошао са непуне двадесет и четири године, са завршеним занатом бравара, а већ сљедеће године је издао своју прву књигу. Био је плодоносан стваралац који је написао двадесет књига поезије, четири романа и неколико драма. Сматра се заслужним за креирање „сарајевске рокенрол школе“. На телевизији је запамћен као аутор емисије „Шта дјеца знају  о завичају“ на ТВ Сарајево. По избијању рата у БиХ 1992. године прешао је да живи у Нови Сад, гдје је наставио да ради за ТВ Нови Сад. Публици је постао препознатљив због сарадње са рок саставом „Бијело дугме“.  До тог момента било је незамисливо да познат и афирмисан пјесник сарађује са рок бендом. Из те сарадње изродили су се велики хитови као што су: „Има нека тајна веза“, „Шта би дао да си на мом мјесту“, „Главо луда“ и многе друге. Осим тога писао је текстове и за „Индексе“, „Тешку индустрију“, Неду Украден, Здравка Чолића, Јадранку Стојаковић, а пјевачу Жељку Јоксимовићу написао је пјесму „Има нешто у том што ме нећеш“. Око три стотине  његових пјесама је компоновано и снимљено, а за три пјесме Душко је написао и музику.

 

Дакле, сваке године „Културно – спортски центар“ Пале, у Душкову част организује књижевно – музичку манифестацију, и то најчешће 13. септембра, баш на Душков рођендан.

Првог дана, у вечерњим часовима програмом под називом „Буквално тако“, одржава се вече за одрасле, љубитеље писане ријечи и умјетности. На манифестацији, до сада, учествовали су многи писци, књижевници, а прије свега Душкови пријатељи. Између осталих угостили смо: Љубивоја Ршумовића, Дару Секулић, Рашу Попова, Рајка Петрова Нога, Ђорђа Сладоја, Мошу Одаловића, Бору Капетановића, Пера Зубца, Бранка Чучка, Тода Николетића, Жељка Грујића, Гордану Ђилас, Уроша Петровића, Горана Врачара, Жељка Пржуља, Ранка Јововића, Слободана Станишића, Јеремију Лазаревића итд. Такође, у оквиру прве вечери, на сцени Културног центра, наступају и музичке групе или соло пјевачи који изводе хитове чије је текстове писао пјесник памучне душе и још мекших стихова. Препуна сала посјетилаца и поштовалаца лика и дјела Душка Трифуновића ужива у програму посвећеном Душку и његовом непролазном стваралаштву. Обавезни дио програма, у оквиру прве вечери за одрасле јесте и „Бесједа о Душку“, а част да о њему бесједи добије неко од његових колега по перу или неко од његових пријатеља који су га добро познавали. Установљена је и „Награда Душко Трифуновић“, која се додјељује традиционално сваке друге године, а додјељује је стручни жири састављен од универзитетских професора са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и професора средњих школа из Источног Сарајева.

Душко Трифуновић је познат и по квалитетној и нестварно лијепој поезији за дјецу, коју је и те како волио, те поред програма за одрасле сваке године организујемо и програм за најмлађе, дјецу предшколце и дјецу основних школа. Писци обилазе вртиће и основне школе у Палама и са њима одржавају интерактивне часове. Расписује се и конкурс за основне школе из Републике Српске, БиХ и Србије на тему наслова неке од Душкових многобројних пјесама. Стручни жири, састављен од наставника основних и професора средњих школа врше одабир најбољих радова и додјељују се награде за прва три мјеста.

Наша манифестација посвећена Душку Трифуновићу постала је препознатљива и успјешна на регионалном нивоу, воле је, поштују и често посјећују велики писци и књижевници, а „Културно – спортски центар“ Пале ће и даље наставити да је његује, а Душков лик и дјело да чува од заборава.