Дани Душка Трифуновића

 

У организацији Културно – спортског центра Пале, успјешно је одржана дводневна, књижевно- музичка  манифестација „Дани Душка Трифуновића“ посвећена чувеном српском књижевнику, пјеснику и текстописцу Душку Трифуновићу. Првог дана, у вечерњим часовима, програмом под називом „Буквално тако“ одржано је вече за одрасле љубитеље писане ријечи и умјетности. У програму су учествовали писци, пјесници а прије свега Душкови пријатељи. Ове године, Културни центар угостио је пјеснике из Црне Горе, Србије и Републике Српске. То су: Богомир Мијатовић, Саша Нишавић, Гордана Ђилас, Миљан Николић, Новица Телебак, Вид Вукелић, Горан Врачар и Жељко Грујић. У музичком дјелу учествовао је акустични пар, Маријана Маринковић и Милош Маловић који су извели чувене хитове Бијелог дугмета, Индекса, Јадранке Стојако

вић а које је Душко написао. Пуна сала посјетилаца и поштовалаца Душка Трифуновића уживала је у програму посвећеном Душковом непролазном стваралаштву.  Обавезни дио програма  за одрасле јесте „Бесједа о Душку“. Част да о Душку бесједи, ове године припала је Богомиру  Мијатовићу, публицисти из Новог Сада. Богомир Мијатовић је био прије свега Душков другар, а онда и радни колега који је успио да скупи све Душкове пјесме које су завршиле на носачима звука (тракама, плочама, касетама и дисковима) и објединио у књигу „Памтите ме по пјесмама мојим“.  Послије Бесједе, уесници прогрма смјењивали су се на сцени Културног центра уз музичке предахе Маријане и Милоша.

Обзиром да је Душко Трифуновић писао поезију и за дјецу,  поред прогама за одрасле „Буквално тако“,  припремили смо и програм за дјецу под називом „Дјеци у част“. Писци су другог дана били у цјелодневном обиласку основне школе „Пале“ и дјечијиг вртића „Буба-Мара“ у Палама и одржали интерактивне часове поезије са ученицима и предшколцима. Са овим су завршени 13. Дани Душка Трифуновића уз жељу и наду да ће се манифестација наставити и  наредних година.