КУД Младост Пале

КУД Младост Пале

КУД „Младост“ Пале, основано је давне 1953. године у Палама, градићу смјештеном између историјске планине Романије и олимпијске Јахорине, познатом по људима ведрог духа и великог гостопримства. Окупља дјецу и омладину свих узраста у више секција: фолклорна, хорска, фрулашка, гусларска, народни оркестар и изворне групе. Бави се чувањем изворне народне традиције и културе кроз игру, пјесму и сакупљање народне ношње. Стога, с поносом можемо рећи да је КУД „Младост“ Пале амбасадор културе овог олимпијског и еколошки чистог простора наше земље.

Програмски циљеви Друштва су: његовање фолклорне традиције, сакупљање и чување народне ношње, развијање музичке културе и чување од заборава изворне народне пјесме и традиционалних инструмената (гусле, фрула, двојнице и сл.), оснивање културних секција, а посебно његовање културних веза измеду градова и држава и пријатеља свих наших народа.

Фолклорни ансамбл, уз подршку Народног оркестра, имао је низ значајних наступа у земљи и иностранству.

Издвајају се, свакако, освајање првих мјеста на фестивалима фолклора у Њемачкој – Нојштату (1985. године), Алжиру (1987.) гдје је Друштво у конкуренцији од 67 земаља подијелило прво мјесто са Индонезијом. Учествовали смо на Фестивалу дјетета (1987.) у Турској, Фестивалима фолклора у Грчкој (1996; 1997; 2000 ; 2002; 2006; 2007; 2008, На Сабору изворног народног стваралаштва у Теслићу (2000.) освојили смо прво мјесто у укупном пласману,  затим друго мјесто на Међународном фестивалу дјечијег фолклора у организацији СПКД Просвјета Зворник 2003.

У августу 2002. године, на приједлог Министарства иностраних послова у БиХ, а на позив градоначелника града Солуна, представљали смо нашу земљу на фестивалу под називом Балкански трг који је одржан у Солуну.

Значајна су учешћа на Европској смотри фолклора, најмасовнијој и најзначајнијој манифестацији омладине која живи ван своје матице, године 2001. у Паризу, као и 2002. у Мађарској.

Посебно треба истаћи веома успјешно организовање 8. европске смотре српског фолклора, Пале – 2003, гдје смо угостили више од 1500 учесника, Срба који живе у Њемачкој, Аустрији, Швајцарској, Шведској, Мађарској, Француској, Румунији, Словенији, Хрватској, организованих у квалитетним удружењима и фолклорним групама. 2008. године поново нам је припала част да организујемо  13. европску смотру српског фолклора дијаспоре, гдје се такмичило тридесетак друштава.

2004. године учествовали смо на најзначајнијој манифестацији у организацији Савеза Срба у Румунији под називом „Маратон српске народне пјесме и игре“ у Темишвару, а наш пионирски ансамбл учествовао је на Интернационалном фестивалу фолклора под називом „Море без граница“ у Бургасу у Бугарској. Крајем године боравили смо и у Њемачкој, у пријатељској посјети члановима КУД-а „Шумадија“ из Хајлброна, гдје смо одржали концерт за љубитеље фолклора.

2005. године своје игре и пјесме представили смо на Сабору изворног народног стваралаштва у Теслићу, затим гостовали у хотелима Будванске ривијере, а учествовали смо такоде и на „Маратону српске народне пјесме и игре“ у Темишвару. У октобру 2005. „Младост“ је узело учешће приликом отварања БХ амбасаде у Прагу, гдје су  чланови представили Игре из Гламоча. Урађена је и нова поставка кореографије под називом „Стани Радо бела радо“ из лесковачког Поморавља, која је премијерно изведена на традиционалном годишњем концерту који је одржан 03.12.2005. године. Током зимске сезоне, редовно су одржавани концерти на Јахорини гдје су туристима представљене игре и пјесме са наших простора, народна ношња и традиционални инструменти.

У периоду светосавских свечаности 2006. у Каћу код Новог Сада одржан је хуманитарни концерт,  на ком смо учествовали.

Најмлађи чланови КУД-а су од 19. до 25. фебруара 2006. год. учествовали на ВИИ дјечјем фестивалу зимске рекреације – „Тара 2006“ у организацији Асоцијације „Спорт за све“ из Београда, а од 01.07. до 08.07.2006. год. на међународном љетњом кампу – Дивчибаре 2006 у организацији ТРАС (Тим рекреације анимације и спорта).

На ИВ међународном фестивалу фолклора у Залужанима код Бањалуке под називом „Васкршњи концерт у подне“ одржаном 23.04.2006. године окупила су се друштва са простора бивше Југославије којима је заједничко да носе име „Младост“, а наши најмлађи чланови су приказали игре из околине Сарајева, као и игре из Србије.

Први фестивал фолклора тромеђе СЦГ и РС у поводу славе храма Свете Тројице у Рогатици одржан је 11.06.2006. г. гдје су организоване и хајдучке игре чланова друштава у народним ношњама, а истог дана најстарији чланови учествовали су на 3. традиционалном сабору „Старо пјевање у Срба“ у организацији СПКД „Просвјета“ Ново Горажде.

29. Сабор српског изворног народног стваралаштва Бања Врућица – Теслић одржан је 30.06. и 01.07.2006. г. гдје су презентовани духовно и материјално ствараштво, национална кухиња и индивидуално ликовно и литерарно стваралаштво засновано на народној традицији.

Сједиште КУД-а „Младост“ је у просторијама Културног центра, гдје се окупља више од двије стотине младих, који уз стручно вођење од заборава чувају народне обичаје, игре и пјесме.

КУД „Младост“ Пале је амбасадор културе овог олимпијског и еколошки чистог простора наше земље, које одгаја генерације фолклораца, музичара и пјевача који његују наше обичаје и успјешно их представљају на смотрама и фестивалима широм свијета.

Из репертоара овога Друштва издвајамо:

Игре српског становништва из околине Сарајева
(Кореографија: Владимир Мандичевски)

Старобосанско нијемо коло из околине Гламоча
(Кореографија: Владимир Мандичевски)

Градске српске игре из Сарајева
(Кореографија: Јелена Допуђа, сачувао Младен Крсман)

Игре из источне Херцеговине – околина Гацка
(Кореографија: Владимир Мандичевски)

Влашке игре
(Кореографија: Деса Ђорђевић)

Игре из Србије
(Кореографија: Владимир Мандичевски)

Игре из Пирота
(Кореографија: Деса Ђорђевић)

Игре из Врања
(Кореографија: Деса Ђорђевић)

Игре из лесковачког Поморавља
(Кореографија: Милорад Лонић)

Сарајевско поље
(Кореографија: Младен Крсман)

Банатски мотиви
(У помен и по идеји Бранка Марковића кореографију поставио Младен Крсман)

репертоар Народног оркестра, хора и репертоар пјевачких група