Новости

Одржан концерт фламенко музике

Одржан концерт фламенко музике

Врхунски фламенко гитариста Херонимо Маја из Мадрида и пјевачица Мерита Бавчић одржали су на Палама концерт фламенко музике. Милица Божић, директор Језичког центра “ИН” који је организатор синоћњег концерта, истиче да је до сарадње са фламенко гитаристом из Мадрида дошло сасвим случајно.

“Све је почело као идеја за промоцију шпанског језика и културе. Случајно смо се упознали, Херонимо је један од највећих живих фламенко гитариста, а Мерита је дјевојка која живи у Сарајеву и њих двоје су се случајно упознали”, наводи Божићева.

Она додаје да они заједно раде на пројекту “Фламенко Балканико”, који је фузија фламенка са балканском музиком, уз подршку Амбасаде Шпаније у БиХ.

Божићева наводи да се у центру “Ин” могу учити енглески језик, њемачки, италијански, руски, француски и шпански.

“Шпански зато што смо га поново оживјели, и предавач је професорица која је дипломирала у Шпанији. Тај језик је био актуелан код нас прије 10 година када су биле популарне шпанске сапуцине, и онда је занемарен. Он је други језик по броју говорника у свијету, тако да нам је циљ да овим концертом промовишемо тај језик и културу уопште”, рекла је Божићева.

Она је захвалила градоначелнику Источног Сарајева Ненаду Вуковићу и начелницима општина Пале и Источно Ново Сарајево, Бошку Југовићу и Љубиши Ћосићу, који су помогли при организацији концерата.

Шпански фламенко гитариста Херонимо Маја рекао је да ће пројекат да уједини двије културе на пољу музике, које носе исту емоцију и исти осјећај, те додао да људи на овом простору имају срце и топлу крв што је веома слично са људима у Шпанији.

“Овдје се осјећан одлично. Видим да су се у вашим крајевима разне епохе промијениле за врло кратко вријеме. Заљубљен сам у пејзаж овдје и користим ову прилику да стварам. Овдје ћу сигурно доћи поново и циљ ми је да направим албум фузије фламенка и балканске музике”, каже Маја.

Према његовим ријечима, паљанској публици се представио срцем те је своју душу показао кроз емоције.

Вокални солиста Мерита Бавчић каже да је отишла у Шпанију са намјером да научи фламенко музику, јер има много сличности са овдашњом традиционалном музиком.

Бавчићева појашњава да ју је Херонимо чуо случајно како пјева севдах и рекао да се 35 година бави музиком, али да никада није чуо ништа слично. “Наша сарадња је почела случајно и кренула нестабилно, али како је вријеме пролазило, он је показивао све веће интересовање да дође у БиХ. Први пут је дошао прошле године и направили смо три концерта”, каже Бавчићева.

Она је навела да су до сада наступали у Бањалуци, Сарајеву и Коњицу, гдје су имали одличан одзив публике, и да настављају даље сарадњу и припремају се за оснивање албума на прољеће, те захвалила Амбасади Шпаније у БиХ која је подржала та три концерта, и што даље пружа подршку.

Херонимо Маја је врхунски шпански фламенко гитариста из Мадрида, а потиче из породице са традицијом свирања фламенка дугом око 100 година.

Овај умјетник је праунук чувеног Рамона Монтоје, гитаристе који важи за зачетника виртуозне фламенко гитаре. Отац му је Фелипе Маја гитариста педагог и извођач.

Гитару је почео свирати са четири године, са седам година је одржао први концерт у Мадриду, а већ са 11 година је постао виртуоз на гитари и дијелио сцену са доајенима фламенко музике.

Сматра се једним од најбољих гитариста Шпаније. Наступао је у Њујорку, Мадриду, Лондону, Амстердаму, Сингапуру, те на многим другим познатим мјестима на свијету.

Подијели

0 comments on “Одржан концерт фламенко музике

Leave Comment