Новости

Приказан филм “Убиство с предумишљајем”

Приказан филм “Убиство с предумишљајем”

Кинотека Републике Српске приказала је у Културном центру на Палама филм Горчина Стојановића “Убиство с предумишљајем” /1995/ са Небојшом Глоговцем у једној од главних улога.

Директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић рекао је да је вечерашњи филм приказан у оквиру програма “Филмотеке” као знак сјећања на великог српског глумца који је приминуо прије 11 дана.

Пандуревић је подсјетио да је прва улога Глоговца била у филму “Вуковар, једна прича” гдје је играо споредну улогу, али да је са овим филмом који је урађен 1995. године одиграо прву велику улогу у 26. години живота и показао вјештине правог глумца.

“Био је занимљив човјек који је у младим годинама одиграо величанствену улогу. Стварао је 23 године, одиграо 30 улога у 30 филмова, играо у седам телевизијских серија, а његова посљедња серија у којој је играо и није је видио јесу `Немањићи`”, рекао је Пандуревић новинарима.

Он је додао да Глоговац припада оним генерацијама умјетника 19. или 20. вијека који су за кратко вријеме направили генијална дјела.

Пандуревић је рекао да је он имао доста филмова, али је филм “Убиство с предумишљајем” на неки начин његова круна и показатељ онога што је показао у свим својим филмовима јер се прије није знало за Глоговца као филмског глумца.

“У овом филму појављује се као лик који има све вриједности патриотизма и искрености”, рекао је Пандуревић и додао да због тога Глоговца памти са тим квалитетима.

Небојша Глоговац је на филму дебитовао епизодом у остварењу “Вуковар, једна прича” Боре Драшковића, а прву велику улогу одиграо је управо у “Убиству с предумишљајем” /1995/ која му је донијела и прво велико признање – награду “Цар Константин” за најбољу мушку улогу на Филмском фестивалу у Нишу 1995. године.

Глумио је и у филмовима “До коске”, “Буре барута”,”Рањена земља”, “Нормални људи”, “Муње”, “Бумеранг”, “Кад порастем, бићу Кенгур”, “Клопка”, “Држава мртвих”, “Жена са сломљеним носем”, “Једнаки”, “Бранио сам Младу Босну”, “Енклава”, “За краља и отаџбину”, “Устав Републике Хрватске”, “Сага о три невина мушкарца”, “Тхе Боокс оф Књиге – Случајеви правде”, те многим другим.

У постпродукцији су и филмови “Јужни ветар”, “Апсурдни експеримент” и “Заспанка за војнике”.

Небојша Глоговац сарађивао је са истакнутим филмским режисерима Гораном Паскаљевићем, Љубишом Самарџићем, Срданом Голубовићем, Радивојем Андрићем, Олегом Новковићем, Рајком Грлићем и другим.

Рођен је у Требињу 1969. године, а преминуо је 9. фебруара у Београду.

Подијели

0 comments on “Приказан филм “Убиство с предумишљајем”

Leave Comment