Новости

“Филмотека“ у знак сјећања на Небојшу Глоговца

“Филмотека“ у знак сјећања на Небојшу Глоговца

У знак сјећања на недавно преминулог великана српског глумишта Небојшу Глоговца, Кинотека Републике Српске приказаће у уторак, 20. фебруара, филм Горчина Стојановића “Убиство с предумишљајем”, са Глоговцем у једној од главних улога.

“Филмотека” посвећена успомени на прерано преминулог Глоговца биће одржана у Културном центру Пале, са почетком у 20:00 часова. Позивамо гледаоце да у што већем броју присуствују пројекцији филма и на тај начин одају почаст великом српском глумцу. Улаз је слободан.

Глоговац је на филму дебитовао епизодом у филму “Вуковар, једна прича” Боре Драшковића, а прву велику улогу одиграо је управо у филму “Убиство с предумишљајем” (1995), која му је донијела и прво велико признање – награду “Цар Константин” за најбољу мушку улогу на Филмском фестивалу у Нишу 1995. године.

Слиједе улоге у многобројним филмовима: “До коске”, “Буре барута”, “Рањена земља”, “Нормални људи”, “Муње”, “Бумеранг”, “Т. Т. Синдром”, “Кад порастем, бићу Кенгур”, “Држава мртвих”, “Сутра ујутро”, “Оптимисти”, “Клопка”, “Хадерсфилд”, “Кењац”,” Жена са сломљеним носем”, “Седамдесет и два дана”, “Бели, бели свет” , “Кад сване дан”, “Артиљеро”, “Кругови”, “С/кидање”, “Дјечаци из улице Маркса и Енгелса”, “Једнаки”, “Бранио сам Младу Босну”, “Енклава”, “За краља и отаџбину”, “Отаџбина”, “Ослобођење Скопља”, “Устав Републике Хрватске”, “Сага о три невина мушкарца”, “Тхе Боокс оф Књиге: Случајеви правде”, а у постпродукцији су и филмови “Јужни ветар”, “Апсурдни експеримент” и “Заспанка за војнике”.

Сарађивао је са истакнутим филмским редитељима: Гораном Паскаљевићем, Љубишом Самарџићем, Срданом Голубовићем, Радивојем Андрићем, Олегом Новковићем, Рајком Грлићем и другим.

Добитник је великог броја филмских награда и признања. Само у 2017. години, за главну улогу (Вјеко Краљ) у филму “Устав Републике Хрватске” Рајка Грлића добио је Гран при 52. Фестивала глумачких остварења – Филмских сусрета у Нишу, Златну арену у Пули, награду Европски глумац године у Италији и награду Најбољи глумац на фестивалу у Лондону.

На позоришну сцену ступио је у студентским данима у представи “Велика пљачка” Џоа Ортона, у режији Дејана Мијача. Од 1996. године стални је члан Југословенског драмског позоришта, у којем је остварио на десетине улога и освојио бројне награде и признања. Добитник је пет годишњих награда ЈДП-а, Стеријине награде, награда “Милош Жутић”, “Ардалион”, “Миливоје Живановић”, и других. Радио је са најзначајнијим позоришним редитељима; Дејаном Мијачем, Слободаном Унковским, Егоном Савином, Душаном Јовановићем, Александром Поповским. Његова посљедња улога и посљедња одиграна представа у Југословенском драмском позоришту био је “Хамлет”, 13. децембра прошле године.

Глоговац је остварио значајне улоге и у ТВ серијама: “Породично благо”, “Лифт”,” Мој рођак са села”, “Равна Гора”, “Убице мог оца”, те у серији “Немањићи: Рађање династије”.

“Био је не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у историји српског глумишта, играјући с подједнаким успјехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обиљежили своје време. Био је умјетник широког изражајног распона, жесток и сензибилан, тумач суптилних драмских нијанси и карактерни комичар особитог начина.

Његов одлазак у зениту глумачке зрелости огроман је губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља”, саопштило је Југословенско драмско позориште поводом Глоговчеве преране смрти.

Глоговац је рођен у Требињу 1969. године. Преминуо је 9. фебруара у Београду. Сахрањен је 12. фебруара у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

“Филмотека“ у знак сјећања на Небојшу Глоговца

Подијели

0 comments on ““Филмотека“ у знак сјећања на Небојшу Глоговца

Leave Comment