Новости

Децембарска „Филмотека“

Кинотека РС – најава
Децембарска „Филмотека“ коју Кинотека Републике Српске организује 7. и 8. децембра у Палама, посвећена је недавно преминулом, чувеном шкотском глумцу Шону Конерију.
Томас Шон Конери (1930 – 2020), рођен у Единбургу у Шкотској. Његова филмска каријера почиње 1958. године са првом важнијом улогом у филму „Друго време, друго место“. Наредних неколико година игра запажене улоге у британским филмовима, између осталих појављује се и у Хичкоковом филму „Марни“ из 1964. године. Међутим, оно што је њега катапултирало у статус свјетске звијезде је серијал филмова о тајном агенту Џејмсу Бонду.
Конери је Бонда играо укупно седам пута у размаку од 20 година. Осим тога остварио је значајне улоге у филмовима као што су „Несаломиви“, „Лов на црвени октобар“, „Име руже“, „Индијана Џоунс и посљедњи крсташки поход“ и многи други. Иако је уживао статус једног од најпопуларнијих глумаца и у Европи и Холивуду, филмској критици је требало дуго времена да му ода давно заслужено признање. То се коначно десило 1987. године када је за улогу у филму Брајана де Палме „Несаломиви“ награђен Златним глобусом и Оскаром.
Шон Конери се повукао из филма 2011. године а преминуо је 31. октобра 2020. године.
Прво вече Филмотеке, у понедељак 7. децембра на програму је први икада снимљен филм из серијала о Џејмсу Бонду – „Др. Но“ из 1962. године. Заснован на истоименом роману Ијана Флеминга, филм је режирао Теренс Јанг. Иако је снимљен скромним буџетом, постигао је велики комерцијални успјех. У вријеме изласка добио је помијешане критике. Током времена стекао је репутацију једног од најбољих филмова у серијалу. Такође је подстакао велико интересовање за филмове о тајним агентима током 1960-их. Успјех „Др. Но“ као првог Бонд филма, одвео је до изузетно популарне серије филмова која траје и данас.
Друго вече, у уторак 8. децембра на програму је филм „Име руже“ из 1986. године. Режију потписује француски режисер Жан Жак Ано, сниман је већином на енглеском језику, а заснован је на истоименом роману чувеног италијанског писца Умберта Ека. Конери овде игра францистичког фратра, дијаметрално супротан лик од онога на шта је публика до тада углавном навикла од њега. Осим њега у филму игра тада непознати а касније велика холивудска звијезда – Кристијан Слејтер. Занимљиво је да је филм имао слабу зараду у биоскопима у Америци док је у Европи био одлично прихваћен. За улогу у овом филму Конери је награђен Бафтом, најзначајнијом наградом коју додјељује британска филмска академија.
Филмотека ће се одржати у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 19:00 часова а улаз за публику је слободан.

Подијели

0 comments on “Децембарска „Филмотека“

Comments are closed.