Новости

Фебруарска Филмотека

Кинотека Републике Српске – најава
Филмотека: Емир Кустурица
Фебруарска Филмотека, коју Кинотека Републике Српске организује 22. и 23. фебруара у Културном центру на Палама, посвећена је најпознатијем савременом српском режисеру – Емиру Кустурици.
Добитник двије Златне палме у Кану, режисер, сценариста, глумац, продуцент, музичар, писац, носилац Ордена витеза умјетности и књижевности у Француској, амбасадор УНИЦЕФ-а у Србији, оснивач међународног филмског фестивала Кустендорф на Мокрој гори, листа занимања која иде уз име Кустурица је бескрајна.
Филмску режију је завршио на чувеној филмској академији у Прагу и већ са својим првим дугометражним играним филмом стекао је међународну пажњу. Први његов филм „Сјећаш ли се Доли Бел?“ (1981), остварио је огроман успјех само тиме што је изабран у званичну конкуренцију Венецијанског фестивала 1981. године гдје је и награђен Златним лавом за најбољи дебитантски филм.
Услиједили су класик за класиком домаће кинематографије. Већ следећи његов филм „Отац на службеном путу“ (1985) осваја главну награду у Кану, а Кустурица у раној фази своје каријере постаје један од водећих европских режисера. Филмови који слиједе само га учвршћују на тој позицији:
„Дом за вјешање“ (1988) – награда за најбољу режију у Кану.
„Аризона дрим“ (1993) – сребрени медвјед у Берлину.
„Подземље“ (1995) – по други пут у каријери главна награда (Златна палма) у Кану.
„Црна мачка бели мачор“ (1998) – сребрени лав у Венецији.
„Живот је чудо“ (2004) – за потребе овог филма изграђен је Дрвенград на Мокрој Гори који по идеји Кустурице, треба да представља начин живота супротан од глобализма и капитализма.
И овај и следећи филм „Завет“ (2007) оба су била у конкуренцији за Златну палму у Кану, док је његов за сада посљедњи играни филм, „На млијечном путу“ (2016) са свјетском звијездом Моником Белучи, приказан у званичној конкуренцији Венецијанског фестивала.
Прво вече Филмотеке, у понедељак 22. фебруара на програму је Отац на службеном путу“ (1985). Главне улоге тумаче Морено де Бартоли, Мики Манојловић, Мирјана Карановић, Мустафа Надаревић, Павле Вуисић и недавно преминула дива југословенског филма Мира Фурлан. Сценарио је, као и за Кустуричин први филм написао Абдулах Сидран. Филм који на суптилан начин критикује политичке турбуленције послијератне Југославије и стварање злогласних радних логора у то вријеме. Апсолутни побједник Пулског филмског фестивала – Златне арене за филм, режију и сценарио. Међутим највеће признање, не само за Кустурицу већ за југословенски филм уопште дошло је из Кана гдје јенаграђен Златном палмом за најбољи филм.
Друго вече у уторак 23. фебруара на програму је „Живот је чудо из 2006. године. Главне улоге су повјерене Славку Штимцу, Наташи Шолак, Весни Тривалић, Вуку Костићу и Александру Берчеку. Филм за тему има стари мотив о забрањеној љубави овај пут посматран кроз призму двоје љубавника на супротним странама у рату у Босни и Херцеговини. Кроз овај филм публика се први пут упознала са Дрвенградом, данас култним мјестом на Мокрој Гори гдје се одржава филмски и музички фестивал Кустендорф. Приказан је на у званичној конкуренцији Канског фестивала а добио је и престижну француску награду Цезар за најбољи филм Европске уније (рађен у копродукцији Србије и Француске).
Филмотека ће се одржати у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 18:00 часова.

Улаз за публику је слободан.

Подијели

0 comments on “Фебруарска Филмотека

Comments are closed.