Новости

Сабор изворног пјевања

Саборовање  српског изворног пјевања одржано је у недјељу, 19. маја у Културном центру Пале. Сабор су организовале женска и мушка изворна пјевачка група „Младост“ из Пала које су узвратиле гостопримство мноштву група са којим заједно путују и друже се. То су дугогодишња пријатељства која међусобно преносе традицију изворне пјесме из различитих крајева Српске, Србије и Црне Горе.

 

 

У име љубави

У организацији Музичког ансамбла Пале и Дјечијег хора „Звјездице“ из Пала биће одржан хуманитарни концерт под називом „У име љубави“ у четвртак, 30. маја. Концерт ће се одржати у Културном центру Пале са почетком у 19 часова.

 

Концерт Градског тамбурашког оркестра

 

Први пут у нашем граду очекује нас јединствен Концерт Градског тамбурашког оркестра из Бања Луке. По квалитету програма који изводи налази се међу најбољим тамбурашким оркестрима на простору Југоисточне Европе. Ријеч је о изузетно квалитетном оркестру без којег је данас тешко замислити неки догађај у свијету тамбуре у коме Градски тамбурашки оркестар није узео учешће, било као учесници, организатори и суорганизатори, сарадници или једноставно пријатаљи по тамбури. Гост концрта биће Музички ансамбл Пале.

Концерт ће се одржати у петак, 7. јуна са почетком у 20 часова. Улаз је слободан. Организатор концерта је Културни центар Пале а покровитељ Град Источно Сарајево.

Златокоса и принц

Златокоса је једна од најљепших бајки која се дешава у далеком краљевству у коме живе краљ и краљица који чекају да на свијет стигне њихова беба. Чим се прицеза родила, вјештица ју је отела и затворила у кулу, у којој је само она имала приступ. Године су пролазиле а Златокоса је израсла у прелијепу дјевојку, дуге косе до пода…

Шта се дешавало даље са Златокосом и како се успјела ријешити зле вјештице погледајте у професионалној дјечијој представи „Златокоса и принц“ која ће се играти у Културном центру Пале, у петак, 31. маја, са почетком у 18 часова. У представи играју професионални глумци Позориштанца „Јеленица“ из Београда. Очекује вас пуно музике, лијепих костима и кореографија а  прилагођена је узрасту од 3 – 10 година и траје 40 минута.

Цијена улазнице износи 5 КМ и исте ће бити у продаји од уторка, 28. маја, у периоду од 9 до 15 часова, на дан играња од 9 па до почетка.

Резервације путем контак телефона 057/227-132.

 

 

 

 

Јефимија

 

Глумицу Тијану Николић гледали смо вечерас на сцени Културног центра у улози монахиње Јефимије односно деспотице Јелене Мрњавчевић. На увјерљив али  и потресан  начин глумица је  публици приближила лик и дјело чувене Јефимије од момента када је имала све што се пожељети може до потпуног суноврата. Присутна публика уз снажне емоције, чак и сузе проживљавала је патњу монахиње која истовремено представља симбол бола и љубави. У њој су спојене пролазност и вјечност, вјера у живот и пркос смрти.

Вечерашњом представом завршавају се треће Мајске духовне свечаности. Хвала нашој  вјерној публици,  Српској православној парохији паљанској – Центар Храм Сабора Светог архангела Гаврила и Колу српских сестара „Света великомученица Текла“ из Пала. Прикупљени новац током тродневне манифестације у износу од 445 КМ биће прослијеђен угроженој породици са територије наше Општине.

Мјесечева шума

 

Представа за најмлађе под називом „Мјесечева шума“ у извођењу глумаца из Позоришта „Културна сцене – Мале ствари“ Требиње   одиграна је вечерас у Културном центру. Лунар је уз помоћ наших малишана и јунака из свијета бајки Снежане, Црвенкапе, Маше и Меда и шумске виле спасио малу, слатку планету Геу од Смрда и Смрдице. Присутна дјечица су са великом пажњом и одушевљењем пратила занимљиву причу са сцене, укљућујући се и сами на позив глумаца.

 

Кола српских сестара „Света великомученица Текла“

Вриједне руке чланица из  Кола српских сестара „Света великомученица Текла“ из Пала вечерас су у галерији Културног центра Пале изложиле своје ручне радове рађене од природних материјала (конца, вуне, платна..). Такође, припремиле су и  укусне традионалне посластице за вечерашњу публику  а све у знаку  подршке нашој духовној манифестацији. Рад Кола заснива се на доброчинству, љубави, разумијевању а поред основних хуманих вриједности чланице Кола српских сестара чине  све на очувању вјере, традиције и обичаја, као и љубави коју исказују према роду, вјери и отаџбини.

Вечерас смо гледали руски филм „Острво“ а сутра је на програму  монодрама „Јефимија“ у 20 часова. Улаз слободан.

 

Изложба икона

 

Треће по реду „Мајске духовне свечности“ отворене су вечерас изложбом икона полазника школе иконописа „Архангел“ из Пала. Ову манифестацију, духовног карактера, организујемо заједно у сарадњи са Српском православном црквеном општином Пале – Храм Сабора Светог архангела Гаврила и Колом српских сестара „Света великомученица Текла“ из Пала.
Сутра је на програму у Културном центру Пале пројекција руског филма „Острво“ са почетком у 20:00 часова.

Други балкански рат на фотографијама и документима

 

Под покровитељством Народне скупштине Републике Српске  вечерас смо  у Културном центру изложбом  „Други балкански рат на фотографијама и документима“ аутора проф. др Дејана Антића обиљежили 110 година од побједе Краљевине Србије у Другом балканском рату. Овом изложбом чувамо културу сјећања на славне догађаје и људе који су уграђени у темеље слободе нашег народа и нације кроз примјере херојства и жртве који су наши преци поднијели. Други балкански рат одиграо се у периоду од јуна до августа 1913. године и представља наставак великих, динамичних догађаја на нашим просторима након протјеривања Турака. Иако је трајао само мјесец и по дана, овај рат по жестини битака и јунаштву српске војске није заостајао за Првим балканским ратом са којим је ударио темеље непобједивости српске војске у Великом рату. Испред Народне скупштине Републике Српске као носиоца изложбе публици се  обратио предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

 

Љубав Твоја и непослушност моја

Изузетно квалитетан и поучан документарни филм „Љубав Твоја и непослушност моја“  аутора Луке Ђурапчевића приказан је вечерас у Културном центру Пале. Филм представља  екранизовану истиниту животну причу младог Подгоричанина који је хук и пјесме са трибина замијенио Литургијом и химнографијом Цркве која слави Бога Живог и Истинитог.

Прича Луке Ђурапчевића гласи: Ми, дјеца апокалипсе за Бога нисмо знали и тражили смо срећу на улици и навијачким трибинама, у ноћним клобвима, загрезли у алкохолу, наркотицима и блуду. Мислили смо да тако треба, убјеђивали себе да смо срећни, а уствари око нас и у нама била је само празнина испуњена тугом, несрећом, бесмислом и смрћу. Са тугом и болом у срцу могу да посвједочим да сам присуствовао ништа мањем броју сахрана својих пријатеља у односу на вјенчања и крштења.

Препоручујемо Вам од срца  да овај филм погледате сами или са најближим, породицом, дјецом, пријатељима.