Новости

Промоција књиге „Зороломац“

У сали Културног центра Пале, у петак, 23. априла 2021. године са почетком од 19 часова биће одржана промоција књиге „Зороломац“, аутора Саше Кнежевића.

Према ријечима професора Кнежевића, роман „Зороломац“ је писан у првој руци за конкурс „Златна сова“, како он каже, прилично на брзину, с обзиром да је касно сазнао за поменути конкурс.

– На роману сам радио готово годину дана, наравно не интензивно, у сарадњи са рецензентом Сањом Мацуром, која је и професор теорије и књижевности у Бањалуци, одличан познавалац књижевности и добар пријатељ, што је тешко спојити. Она ми је указала шта би требало појачати, промијенити, утврдити неке ликове, односе и релације између замршених токова радње у роману, што сам ја и радио током протеклих годину дана – каже Кнежевић.

Он додаје да је након свега тога, у договору са уредником овог издања Жељком Грујићем и директором Народне библиотеке Пале Бојаном Чвором, одштампао ово издање „Зороломца“ у тиражу од 300 страна.

– Некако сам стално размишљао о томе да бисмо у овој тешкој 2020. години требали да урадимо нешто лијепо и да је на тај начин завршимо. Роман је врло комплексан, као и сваки други, међутим овај има три тока радње и обухвата период од три вијека. Прва прича је из садашњости, друга је из 19. и трећа из 20. вијека – каже Кнежевић.

Према његовим ријечима, унутрашњи ток овог романа који спаја три различита периода говори о животу једног пластичног хирурга, његовом односу са бившом љубави из млађих дана Мери, која је уредник једног часописа у Бостону.

– Главник  лик, хирург, шаље Мери разне приче из мисли својих пацијената, али она те приче не објављује, све до једне коју он види из ока једног рањеног Србина, који представља и други ток радње овог романа. Ради се о једном дјечаку, који је родом Херцеговац, а 1804. године присуствује рађању Првог српског устанка, другује са Вуком, Симом Милутиновићем, кнезом Милошем и другим, који у Бечу формирају прву српску заједницу- каже Кнежевић.

Он додаје да се сљедећи ток радње односи на причу коју тај главни лик шаље Мери, а њена пријатељица Хелен увиђа да је то роман који се треба објавити.

– Постоји и трећи ток романа, а он је и неко „уземљење“, које све приземљује, а представља дневник хирурга, који по казни због почињеног гријеха у Бечу, долази у Сарајево и ту постаје најзаслужнији за изградњу пруга кроз Босну и у Крајини. Његов живот овдје се на неки начин завршава, он живи расипнички и на крају тешко оболи – истиче Кнежевић.

Подијели

0 comments on “Промоција књиге „Зороломац“

Comments are closed.