Новости

Априлска „Филмотека“

Кинотека РС – најава:
Филмотека: оригинал и римејк
Априлска „Филмотека“, коју Кинотека Републике Српске организује 19. и 20. априла у Палама, понудиће публици прилику да погледа изузетно филмско остварење из опуса чувеног редитеља Акире Куросаве, а друго вече и римејк његовог филма који је адаптирао Серђо Леоне.
Први на програму, у понедељак, 19.априла је филм „Тјелесна стража“ из 1961. године у режији најпознатијег јапанског филмског ствараоца Акире Куросаве. Ово је најпопуларнији Куросавин филм у Јапану гдје је имао изузетно успјешан биоскопски живот. Сматра се једним од првих филмова у свијету који је реалистично приказивао насиље. Куросава је овдје желио да покаже све штетне ефекте насиља за разлику од других филмова из овог периода. Касније је зажалио због тога јер је инспирисао тренд у свјетској кинематографији који траје до данас. Осим успјеха на домаћем терену филм је итекако примјећен и у остатку свијета. Приказан је у званичној конкуренцији чувеног филмског фестивала у Венецији, гдје је Тоширо Мифуне, који игра главну улогу, награђен „Волпи купом“ за најбољег глумца. Такође зарадио је и номинацију Америчке филмске Академије за најбоље костиме.
Друге вечери, у уторак 20. априла, на програму је незванични римејк овог филма „За шаку долара“ из 1964. године у режији Серђа Леона. У питању је први филм из, испоставиће се, култне вестерн трилогије, коју осим овог чине филмови „За долар више“ (1965) и „Добар, лош зао“ (1966). Леоне је био несумњиво инспирисан Куросавиним филмом, који је пресликао готово сцену за сценом, али није купио званична права за адаптацију оригинала. Чим је филм почео да игра у биоскопима, Куросава је тужио Леона и касније му је исплаћена велика сума новца и 15% од зараде коју филм оствари. Леоне је Куросавин сценарио премјестио из Јапана у Мексико а самураје су замијенили каубоји. Главна улога по први пут у његовој каријери додијељена је Клинту Иствуду, а у овом филму, Леоне је први пут сарађивао и са легендарним композитором филмске музике Ениом Мориконеом. Иако је остварио огроман успјех код публике, изостале су озбиљније награде за овај филм јер се у филмској критици тада вестерн сматрао другоразредним жанром.
Филмотека ће се одржати у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 19:00 часова. Улаз за публику је слободан.
За Кинотеку РС
Борис Чворо

Подијели

0 comments on “Априлска „Филмотека“

Comments are closed.